2010.10.14.
17:30

Írta: Legál Háló blog

A Google szerepe a kalózkodás visszaszorításában

Amikor az online kalózkodás elleni harcszól van szó, a Google-nek sokkal többet kellene segíteni, állítja néhány zenei és filmipari vezető.

Egy olyan időszakban, mikor a Google tárgyalásokat folytat televízió, mozi és zenei producerekkel a nemrégiben indított GoogleTV számára és a közelgő digitális zenei szolgáltatására, a cég már ki küldött vegyes üzeneteket arról, hogy segítséget fog nyújtani az illegális zenék linkeinek eltávolításához a keresési találatok közül.

A múlt hónapban a RIAA és az IFPI vezetői megkérdezték a Google-t, hogy segítene e nekik hatékonyabban felderíteni az illegális másolatokat. Többnyire a szerzői jogtulajdonosok felelősek az illegális másolatokra mutató hivatkozások megkereséséért, illetve a Google riasztásáért, amit törvény ír elő, hogy a lehető leghamarabb távolítsa el azt.

A Google válasza meglepő volt.

James Pond, a Google menedzsere azt írta egy szeptember 20.-ai levelében, hogy a Google szívesen segít... pénz ellenében, állítja egy forrás, aki látta a levelet.
Pond azt írta, miután beszélt a zeneipar kérésével kapcsolatos, azzal a csapattal aki felelős a Web kereső API-jáért, a Google három lehetőség fog felajánlani, hogy a felek hozzá férhessenek a kereső API-jához. Az első az volt, hogy az organikus találatok mellett, megfelelő hírdetéseket helyezhessenek el. A második a fejlesztőknek szólt és igen kevés keresést igényel csak. A harmadik a fizetett termék volt, az úgy nevezett Site Search.
"Az egyetlen lehetőség arra, hogy a RIAA és IFPI hozzáférjen az API-hoz a harmadik opció lenne", nyilatkozta Pond levelében.

"Megértem, hogy felszámolunk átalányba 5 dollárt minden ezer lekérdezés után, de ezek a szolgáltatás működtetéséhez kellenek."

A zeneipar becslésének megfelelően, az ilyen árazás akár több millió dollárt is jelenthet évente.

A Google megerősítette a levél hitelességét, továbbá a Google képveselője azt mondta, hogy teljes mértékben alkalmazkodik a szezői jogi törvényekhez, de világgossá akarta tenni, hogy a vállalat nem számít fel költséget azért, hogy eltávolítsa az illegális másolatra mutató hivatkozásokat.

"Mint mindig, a Google tiszteletben tartja a jogilag érvényes eltávolítási kérelmeket", nyilatkozta a képviselő a CNET-nek küldött e-mail-jében. "Nem kérünk pénzt az eltávolításért és nem tervezzük ezt a jövőben sem. Jó a kapcsolatunk a zeneiparral és együtt működünk velük az éredekeiket szemelőtt tartva, olyan eszközöknél, mint például a YouTubeID, a zenekereső funkció és a fejlesztői eszközeink.

Az egyik zeneipari bennfentes szerint, a zeneipar kényelemben fogja magát érezni, amiért a Google nem számol fel nekik díjat a hivatkozások eltávolításáért, de azért igen, hogy könnyebben rá kereshessenek.

A Google profitál a kalózkodásból?

A Google gyakran vitatott kapcsolata a szókoraztató iparral nem ér véget a zenei életben. Rengetegen pletya folyik arról Hollywood-ban, hogy Google hírdetések és egyéb online szolgáltatások találhatók meg számos kalóz oldalakon.

A Disney és a Warner Bros. pert indított a Scottsdale ellen augusztusban, azt állítva, hogy a vállalat járulékalapú jogsértést követett el azáltal, hogy hírdetéseket helyezett el, több weboldalon, ahol illegális másolatai találhatók filmeknek, tv műsoroknak, vagy hivatkoznak rájuk. Egyes weboldalakat megneveztek: free-tv-video-online.info, supernovatube.com és donogo.com

Az ügy szembetűnő volt, mert a stúdiók tudtak volna emiatt pert indítani a Google ellen is, ami sokkal nagyobb hírdető, de még sem tették.

"Ahogy én látom, a Google védi a lopott árukat", mondta Ellen Seidler független filmes, aki a múlt hónapban azt nyilatkozta a a CNET-nek, hogy a kalózkodás az ő pénzébe kerül, amikor a kis költségvetésű filmje az "And Then Came Lola" illegálisan terjesztésre került.

"Ezek a kalóz oldalak, a forgalmat a saját oldalukra akarják irányítani, hogy onnan terjesszték a filmeket. Ők ezért, Google és más hírdetéseket helyeznek el az oldalon. Kényszerítenünk kellene a Google-t, hogy még szigorúbban lépjen fel a filmesek kirablása ellen."

[..]

"A Google profitál a kalóz oldalakon elhelyezett hirdetésekből", mindta Rick Carnes a Songwrites Guild of America elnöke. "Most pedig azt akarják, hogy az alkotók fizessenek az illegális tartalmak leszedéséért... Mindenki csak a nyílt és szabad internetről beszél. Mi lenne ha inkább, tisztességes és igazságos internetről beszélnénk?"

Az alábbi videón Ellen Seidler nyújt példát, hogy a Google, hogyan termel profitot az online kalózkodásból.

(via cnet)

Szólj hozzá!

Címkék: google internet cnet fájlcserélés szerzői jog kalózkodás jogi kérdések ellen seidler

A bejegyzés trackback címe:

https://legalhalo.blog.hu/api/trackback/id/tr362371030

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása