2010.10.12.
11:30

Írta: Legál Háló blog

Zavar a HADOPI bevezetése körül

Egy kiszivárgott francia dokumentum részlete alapján, egy olyan programot képzelnek el, amely őrködik a fájlcserélés felett a felhasználó számítógépén.

A francia 2009-669-es (HADOPI) törvényjavaslat alapján, arra kérik az internetszolgáltatókat, hogy az ügyfeleiket kétszer figyelmeztessék szerzői jogsértés esetén, mielőtt blokkolák az internet hozzáférését, legfeljebb év évig.

Ez európai kalózkodás elleni szabályozások közül ez a legszigorúbb, amit 2009 októberében hagyott jóvá a Francia Alkotmánybíróság azzal a módosítással, hogy bírósági felülvizsgálatot kell végezni, mielőtt a felhasználónak megszüntetik a kapcsolatát.

Noha a törvénynek meg vannak az ellenzői, akik kijelentik, hogy ez korlátozza az egyéni szabadságokat.

Az Ars Technica arról számolt be az év jelején, hogy a francia Orange szolgáltató "letöltés ellenőrző" programot tett elérhetővé, hogy az illegális letöltésektől távoltartsa az ügyfeleit. Egy biztonsági szakértő véleménye szerint, az első változata a programnak folyamatos kommunikációt folytatott egy szerverrel, így ez könnyen eltéríthető lett volna. Az Orange ezt a biztonsági rést hamar befoltozta, azonban egy másik probléma merülhet fel ezzel kapcsaolatosan, mert mások is létrehozhatnak a HADOPI-val együtt működő programot, a francia internet felhasználóknak. Tekintettel arra, hogy elérhető lenne sok olyan alkalmazás, amely valójában ügyelne a fogyasztókra az illegális letöltéseknél, de egy átlagos felhasználót egyszerűen be lehet csapni egy ilyen védelmi program keresésénél és rávenni arra, hogy kártékony programot töltsön le, majd indítson el.

Egy másik példa, amit a francia Le Monde hírlap írt, itt csalók küldtek ki e-maileket azt állítva, hogy a HADOPI által megbízott hivataltól keresik őket illegális letöltéssel megvádolva, és bírság kifizetését, vagy az egyén banki adatait követelték, hogy elkerüljék a bírósági pert. Ennek fényében, a kormány figyezmeztette a polgárokat erre a veszélyre, és tájékoztatást adott ki a valós figyelmeztető levelekről.

A HADOPI tehát, nem csak a szándékos illegális letöltőket, illetve az átlag felhasználókat bosszantja, továbbá az internetszolgáltatók is nagy szerepet kell, hogy játszanak a HADOPI által szabályozott rend betartásában.

Egy nem rég megjelent ZeroPaid cikkben, a francia internetszolgáltatók és a kormány nem értenek egyet abban, hogy ki fizesse meg a hálózat forgalmának ellenőrzését az illegális forgalom után. A kormány javasolta, hogy kifizeti az internetszolgáltatókat a HADOPI kikényszerítésére, ami évi 64 millió dollárba kerülne a ZeroPaid becslése szerint.

(via hostingworld)

Szólj hozzá!

Címkék: internet fájlcserélés szerzői jog kalózkodás hadopi

A bejegyzés trackback címe:

https://legalhalo.blog.hu/api/trackback/id/tr522363875

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása