2010.10.15.
19:30

Írta: Legál Háló blog

A WiFi-k fele nem biztonságos

Ez jól illusztrálja azokat a problémákat, amelyekkel a kormányok által bevezetett Digitális Gazdasági Törnyének, valamint a rá váró kihívásoknak kell megfelelniük, amelyek biztosítják, hogy a megvádolt illegális fájlcserélő, valóban bűnös.

Az egyik legnagyobb aggálya az Egyesült Királyság Digitális Gazdasági törvény kritikusainak, hogy az emberek WiFi kapcsolatai könnyen eltéríthetők / felhasználhatók mások által, így ők potenciálisan nem tehetők felelőssé, a hálózaton folyó szerzői jogsértő tevékenységért.

Fontos tehát, hogy ismét fel kell mutatni egy közelmúltban készült tanulmány eredményeit, amely megerősíti, hogy számos ország WiFi kapcsolatai nem megfelelően védettek.

Az "ethical hacking" kísérletben a CPPGroup, a vezető szolgáltatója a Life Assistance termékeknek és eszközöknek, közel 40000 WiFi hálózatot vizsgált és hat angliai városban "magas kockázatúnak" ítélt meg, ennek majdnem a felén fel lehetett kapcsolódni kevesebb, mint 5 másodperc alatt.

"Ez a jelentés egy igazi szem-felnyitó, mert rávilágított, hogy sokan lovagias hozzáállással (merészen) használják a WiFi-t, annak ellenére, hogy a jogosulatlan használatnak nagyon is valós veszélye", mondta Michael Lynch, a CPP személyazonossággal való visszaélés szakértője.

A tanulmány középpontjában, a védtelen WiFi hálózatok okozta kár áll, ami a rosszindulatú egyéneknek hozzáférést jelent, akár személyes e-mailekhez, közösségi hálózatokhoz, online banki rendszerekhez, sőt felveszi az online áldozat személyazonosságát, de az kimaradt, hogy hamisan vádolják meg szerzői jogsértéssel.

Az ország digitális gazdasági törvénye, megköveteli az internetszolgáltatóktól, hogy küldjenek figyelmeztető leveleket az előfizetőknek, amiben illegális fájl megosztással vádolják, majd a harmadik levél után megszüntessék az internet kapcsolatát, úgy mint a "három csapásnál". A levelek kiküldését idén decemberben tervezik.

Egy nem biztonságos WiFi hálózat azt jelenti, hogy sokan ártatlanul lesznek vádolva, legalább fele annyian, mint aki hisz ennek a tanulmánynak az eredményében, de csak csekély mértékben fog a szerzői jog megfékezéséről szólni, de annál több előfizető haragját vívja ki.

Az angliai internetszolgáltató, a TalkTalk végzett hasonló tanulmányt tavaly októberben és már akkor, majdnem azonos eredményt hozott – a WiFi kapcsolatok 41%-a akkor is sebezhető volt.

A tanulmány ismét bebizonyítja, hogy az IP cím semmilyen módon nem azonosítja az egyént jobban, mint egy buszjegy. Egyedül csak azt erősíti meg, hogy valaki jelent volt az adott helyen és valahova utazott, de azt soha sem, hogy pontosan ki volt az.

A brit zeneipar vitathatatlanul a legnagyobb támogatója az illegális fájlcserélők lekapcsolásának az internetről, dicsekedve az elmúlt éves nyereséggel, és talán itt az ideje, hogy a kormányok újra gondolját a törvényt, különösen mert ez egy kis vita keretén belül lett elfogadtatva.

(via zeropaid)

Szólj hozzá!

Címkék: internet wifi fájlcserélés kalózkodás jogi kérdések

A bejegyzés trackback címe:

https://legalhalo.blog.hu/api/trackback/id/tr902372886

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása