2010.10.15.
12:30

Írta: Legál Háló blog

Filmkölcsönzők kéri a PirateBay országos blokkolását

Számos jogi eset után (Dániában, Hollandiában, Olaszországban) a The Pirate Bay most Portugáliában néz szembe jogi eljárással. Az ACAPOR egy portugál szervezet, amely a helyi film kölcsönzőket képviseli és keresetet nyújtott be a Portugál Kulturális Minisztrériumnál, hogy blokkolja a hozzáférés a Pirate Bay-hez.

A kísérlet, hogy a portugál állampolgárok ne tudjanak hozzáférni a világ legrugalmasabb torrent oldalához, az ACAPOR keresetet nyújtott be a Pirate Bay ellen a Kulturális Tevékenységeket Ellenőrző Hivatalnál, amely a Kulturális Minisztérium részét képzi.

A film kölcsönzők egyesülete szerint, a Pirate Bay közvetlenül felelős legalább 15 millió letöltésért Portugáliában évente. A PirateBay országos blokkolásával az ACAPOR reméli, hogy ezzel csökkenteni tudják a pénzügyi károkat, amit állítanak.

Hasonló ország méretű tiltást korábban már alkalmaztak Olaszországban. Egy ilyen hosszú jogi csatánál, amely egészen a Legfelsőbb Bíróságig jutott, kimondta, hogy a BitTorrent oldalakon, amelyik torrent fájlokat tárol, jelentős szerepet játszanak a felhasználók fel és letöltési folyamataiban.

Eltekintve a Pirate Bay elleni panasztól, az ACAPOR bejelentette, hogy egy külön esetet indít a piratatuga.net ellen, amelyik hivatkozik, különböző harmadik félnél lévő filmekhez, játékokhoz és zenékhez. A mint egy 50000 látogatót kiszolgáló népszerű oldal, majd nem olyan népszerű portugáliában, mint a Pirate Bay, állítja az ACAPOR.

Továbbá, nem számolva a mindkét oldal tiltásával, az ACAPOR kérte az ügyészséget, hogy azonosítsa a piratatuga.net oldal tulajdonosát, és indítson büntető jogi eljárást.
Bármi is legyen a kimenetele az ACAPOR fellépésének, kétséges, hogy a portugál filmkölcsönző cégek elégedettek legyenek az eredménnyel. Az ingyenes reklám csak több látogatót hoz az oldalakra, mint ahogyan azt már láthattuk Olaszországban, Dániában is, emellett az emberek különböző megoldásokat találnak ki arra, hogy hozzáférjenek a weboldalhoz és ezzel csak növelik a látogatók számát.

(via torrentfreak)

11 komment

Címkék: internet cenzúra kalózkodás jogi kérdések acapor piratatuga

A bejegyzés trackback címe:

https://legalhalo.blog.hu/api/trackback/id/tr302372693

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

báró Leopold 2010.10.15. 21:45:22

előszöris: Mitzah, rohadjon le a karod

A témához szólva: és ezt hogyan akarják megvalósítani? a Nagy Kínai Tűzfal után lesz Nagy Portugál Tűzfal? Vagy rögtön Nagy Eu Tűzfal?

Seravy 2010.10.15. 22:05:29

A filmkölcsönzés elavult dolog, nincs rá szükség.
Letölteni gyorsabb, jobb, olcsóbb, nagyobb a választék...
Ezt a spammert meg nem lehetne kibannolni ugy globálisan blog.hu-ról? Ma vagy a nyolcadik helyen látom...

Kiwicake 2010.10.15. 22:22:37

@Szárnyati Gézа: Nagyon úgy tűnik :D Bár azért a gugli ennél gyengébb, de nem sokkal ;)

Waldorf Rolandó 2010.10.15. 22:36:24

akkor ezek szerint nincs szükség a filmkölcsönzőkre
persze, megértem,hogy ágaskodnak, kapálni rosszabb

2010.10.16. 00:07:04

Aha, mert akkor majd elmegy a lúzer megvenni vagy kivenni a filmet, milyen lame, ki gyalogol félórát vagy ül autóba elmenni rendszeresen filmekért?

yeti-ufo hibrid 2010.10.16. 02:55:56

Évek óta nem jártam filmkölcsönzőben, és kösz, nem is tervezem, ha rajtam múlik. Sem azt a választékot, sem azt a minőséget nem képesek produkálni, mint a net. Az árkülönbség pedig behozhatatlan, ugyebár...
A Pirate Bay a kedvence egyébkéntm.
A leginformatívabb és a legbiztonságosabb.
Éljen soká!!!

BatPista 2010.10.16. 09:15:56

őszintén nem érdekel a filmkölcsönzők nyomora. találjanak ki maguknak valami mást. egy cég tönkremegy,a másik felvirágzik.így van ez minden területen,miért pont ők lennének kivételek...?:)

Laarson 2010.10.16. 09:34:20

Inkább nézek youtube-ot mint hogy ki kölcsönözzek valamit. De ezek alapján pereljék be az egész netet mert nyilván az is elviszi a bevételüket. Ezek mind akkora marhák... A vhs-ek halála után erre számítani kelett volna hogy az erre épülő iparág is kifog halni. Csak saját magukat okolhatják.

Legál Háló blog 2010.10.16. 12:45:48

@Szárnyati Géza, @Kiwicake: Igen, Google fordítás, de azért ügyelek rá, hogy magyarabb legyen. Nem lehet mindenki tökéletes angolból.
süti beállítások módosítása