2010.10.06.
12:30

Írta: Legál Háló blog

Ellenálló internetszolgáltatók

Angliai internetszolgáltatók összefogtak a fájlcserélés ellenes (anti-p2p) ügyvédi irodák ellen, akik megpróbálják az összegyűjtött IP címeket valódi nevekké és címekké fordítani.
Az angliai internet szolgáltatók számára meglehetősen kínos volt, a múlthónapban bekövetkezett hatalmas adat kiszivárogtatás, amely az ACS:Law számára átadott táblázatot is tartalmazza, amiben előfizetői adatok szerepelnek, párosítva a vélt illegális letöltéssel (jelenesetben pornófilm címekkel). Ezen adatok felfedése meglehetősen kínos, mert ezzel bizonyosságot nyert, hogy az internet szolgáltatók semmit sem tesznek meg az előfizetői adatok biztonságban tartásáért, hanem e-mailen elküldik az Excel táblázatot titkosítás nélkül.

Az érintett PlusNet vezetője Richard Fletcher bocsánatot kért az ügyfelektől.

"Jelenleg vizsgáljuk, hogy küldhettek ki titkosítatlan adatok, mikor megbízható rendszerünk van az adatkezelésre." – nyilatkozta. De mégis mást hibáztat ezért: "Nagyon dühösen vagyunk az ACS:Law-ra, amiért engedte, hogy ilyen egyáltalán meg történhet."

A PlusNet, valamint más szolgáltatók, mint például a BskyB is jelen volt a hétfőn a bíróságon, a Norwich Pharmacal Order (NRO) nevű ügyben. Az ilyen NRO eljárások lehetővé teszik az olyan ügyvédi irodáknak, mint például az ACS:Law, vagy a rivális Gallant Macmillan, hogy a vélt illegális letöltők IP címeit, az internet szolgáltatókhoz vigye, és ott a személyes adatok párosítását kérik; hasonlóan az amerikai ügyekhez.

Az internet szolgáltatók általában együtt működnek az ilyen esetekben, de többé már nem. Arra kérték az ügyben eljáró Winegarten főbírót, hogy mielőtt jóváhagyja az adatok átadását, kérjen részletes meghalgatást az adatok összegyűjtését illetően, és hogy azokat hogyan védik. Winegarten jóváhagyta a kérést, így az internetszolgáltatóknak 3 hónapjuk van arra, hogy felkészüljenek az őket érintő ügyben, ami legkésőbb 2011 januárjában lesz. Addig, új adat kiszolgáltatási ügy, illegális fájlcseréléshez kapcsolódóan nem lesz.

A PlusNet-től Fletcher is jelen volt a tárgyaláson. A PlusNet felhasználóinak a következőt mondta: "Örül, hogy a bíróság elnapolta az ügyet, így az aggodalmaikat kivizsgálhatja a bíróság; ez talán precedens értékkel szolgálhat a jövőre nézve".

Ő nem ellenzi, hogy a jogtulajdonosok megpróbálják megvédeni a jogaikat, de biztosítani akarja, hogy "a szélessávú előfizetők megfelelő védelemben részesüljenek, így a jogtulajdonosok folytathatják a jogsértés elleni követeléseiket, de anélkül, hogy ártatlan embereknek aggódniuk kellene."

Ez azt jelenti, hogy hallunk még arról, hogy milyen módon gyűjtik az IP címeket a jogi szervezetek; emellett sokszor panaszkodnak olyanok is, főként az Egyesült Királyságban, hogy ártatlanul vádolják meg őket.

Függetlenül attól, hogy így egy jobb adatgyűjtési gyakorlat alakulhat ki, az internet szolgáltatók egyre kevésbé hajlandóak átadni az ügyfelek személyes adatait – ezzel ugyan, is elvágják az ügyvédi irodák elsődleges bevételi forrásait. Ez természetesen rossz hír Andrew Crossley-nak és munkatársainak az ACS:Law-nál, hiszen a folyamatos bevételi forrás érdekében, továbbra is ki kell hogy küldjék a felszólító leveleket, ezzel biztosítva a bevételeket. Összességében, rosszul áll a szénájuk, amennyiben nem képesek az elkövetkező 3 hónapban az összegyűjtött IP címeket pénzre "váltani".

(via ars)


Akinek esetleg pontosabb meghatározása van a Norwich Pharmacal Order kifejezésre, azt kérem ossza meg kommentben.

Szólj hozzá!

Címkék: kalózkodás plusnet gallant macmillan acs law

A bejegyzés trackback címe:

https://legalhalo.blog.hu/api/trackback/id/tr502348179

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása